Калкулатор CASIO FX 991RS X
9. април 2022.
Одржан Актив директора школа
29. август 2022.
Калкулатор CASIO FX 991RS X
9. април 2022.
Одржан Актив директора школа
29. август 2022.

Пројекат „Квадратура“

Рачунарски програм под именом „Квадратура“ користимо у сврху припреме ученика за рад у завршним фазама образовног пројекта „ЛУГРАМ“. Играње могућностима које пружа мрежа квадрата и палета боја, развија технику „мрежног рада“ потребну за ЛУГРАМ_III_г, верзију геометријске слагалице Луграм опремљену модулима-генераторима саставних елемената и фигура-задатака.

Разлог постојања „Квадратуре“ је и жеља да се модули за креирање саставних елемената геометријске слагалице Луграм, прилагоде потребама учења и вежбе на темe из геометрије – Мерe за површину и Површина правоугаоника и квадрата. Посебна верзија рачунарског програма Квадратура добила је назив „Квадратура континента“ и представља надоградњу већ описане употребе Квадратуре у настави математике у четвртом разреду основне школе.

Прича се наставља примером за примену у седмом разреду основне школе (квадратни корен) и првом разреду средње школе (приближни бројеви и грешке). Поново је реч о „квадратури“ Африке.

Може се закључити да је „Квадратура“ кроз наведене примере примене у настави, лагано изашла из сенке образовног пројекта „Луграм“ и формирала сопствени идентитет.

Б. Л.