Стручни скуп “Развој и примена рачунарских говорних технологија за српски језик”

Распоред писмених и контролних радова за прво полугодиште
13. новембар 2019.
Посета Средњој струковној школи „Антун Хорват“ Ђаково
24. јануар 2020.
Распоред писмених и контролних радова за прво полугодиште
13. новембар 2019.
Посета Средњој струковној школи „Антун Хорват“ Ђаково
24. јануар 2020.

Стручни скуп “Развој и примена рачунарских говорних технологија за српски језик”

У Основној школи „20. октобар“ је одржан стручни скуп под називом „Развој и примена рачунарских говорних технологија за српски језик“. Скупу су присуствовали учитељи, наставници и стручни сарадници основних и средњих школа и образовних установа за специјалну едукацију, са територија општина Кула и Сомбор и доцент Педагошког факултета у Сомбору.

Након уводне речи директора Основне школе „20. октобар“, Ференца Лендака, на скупу су говорили Снежана Лучић, учитељ у ОШ „20. октобар“, Бранко Лучић, наставник математике у Средњој стручној школи и у ОШ „Вук Караџић“ у Црвенки и гост-предавач, проф. др Владо Делић, редовни професор Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Аутор образовног пројекта Луграм, Бранко Лучић, је упознао присутне са најважнијим особинама пројекта и начином његове реализације у разредној настави. Истакао је да је за текућу школску годину планирана реализација дела пројекта Луграм који укључује примену рачунарских говорних технологија за српски језик.

Уследио је приказ активности са огледног часа „Рачунарска игра Луграм говорним наредбама на српском језику“ који је, наставник реализатор пројекта, Снежана Лучић, недавно одржала у свом одељењу II-3. Снежана је присутним колегама представила све фазе огледног часа, истичући примарни циљ тих активности – учење ученика правилном изражавању. Посебан утисак на присутне су оставили приказ начина рада са ученицом оштећеног вида и аудио-видео записи са часа. Реакције ученика на комуникацију говором на српском језику са рачунарском апликацијом Луграм, учесници скупа су испратили са посебном пажњом и интересовањем.

Бранко Лучић је информисао присутне које су рачунарске технологије за српски језик коришћене за подршку раду рачунарске апликације Луграм. Реч је о TTS (Text-to-Speech) и ASR (Automatic Speech Recognition) рачунарским апликацијама за српски језик које развија и производи предузеће Алфанум из Новог Сада у сарадњи са Факултетом техничких наука Универзитета у Новом Саду.

У свом излагању на тему „Развој и примена рачунарских говорних технологија за српски језик“, по којој је стручни скуп и добио назив, професор Владо Делић је на занимљив и присутнима разумљив начин објаснио о каквим је технологијама реч, колико је комплексан поступак њиховог развоја, какве су могућности њихове примене и колико оне могу да помогну људима у послу и свакодневном животу. Посебан осврт професор је направио на тему говорних технологија као асистивних технологија и истакао колико говорне технологије могу помоћи лакшем свакодневном животу особа са инвалидитетом, њиховој социјализацији и образовању. Праћено презентацијом, богатом илустративним примерима, предавање професора Делића је присутнима могло, осим информисања о теми о којој ретко имају прилику непосредно да се информишу, да послужи и као пример како се једно излагање на тему која садржи толико сложених и софистицираних садржаја, може учинити занимљивим и изазвати интересовање код оних који му присуствују.

Надам се да ће у будућности бити још оваквих сусрета јер, како нам је професор и сам рекао, развој говорних технологија се креће даље, узлазном путањом, тако да ће интеракција човек-машина, говором на српском језику, постајати све ближа интеракцији коју доживљавамо када међусобно разговарамо.

Захваљујем се управи Основне школе „20. октобар“ и Друштву учитеља Општине Кула на квалитетној сарадњи при организацији скупа, а ученицима и учитељу II-3 на труду који су уложили како би примери рада у настави који су приказани на скупу, пленили пажњу присутних.

Бранко Лучић

Фото галерија