Практична настава у Средњој стручној школи „Црвенка“ на највишем нивоу

Обавештење о измени школског календара
25. март 2022.
Калкулатор CASIO FX 991RS X
9. април 2022.
Обавештење о измени школског календара
25. март 2022.
Калкулатор CASIO FX 991RS X
9. април 2022.

Практична настава у Средњој стручној школи „Црвенка“ на највишем нивоу

Пратећи нове трендове и захтеве које са собом у 21. веку носе закони тржишта, Средња стручна школа у Црвенки адекватно је одговорила на све оно што ти закони захтевају. Како би ученици из школе изашли као максимално стручни и за практичан рад припремљени кадрови, овај колектив придаје максималну пажњу стицању теоријског и практичног знања код ученика.

Када је реч о смеру возач моторних возила, ученици завршних разреда практично полажу испит и уједно се упознају са читавим поступком припреме и превоза робе, о чему је нешто више рекао професор овог смера, Дарко Радуловић:

„Наш колектив од ове године уписује нову генерацију ученика који похађају смер возач моторних возила. Школовање траје три године, након чега ученици стичу Б и Ц категорију и, наравно, добијају лиценцу професионалног возача. Када гледамо са аспекта финансија, уштеда приликом стицања ових знања износи око четири хиљаде еура, када упоредимо са стицањем категорија у ауто школама. Обука се врши на нашим возилима уз наше стручне кадрове. Такође, у склопу завршног испита, ученици морају да савладају слагање и обезбеђење терета, израчунавање трошкова транспорта, што представља лепу основу за њихову будућу пословну каријеру. Када буду ишли у неку транспортну фирму, они се неће постидети свог знања и вештина, било да је реч о самој вожњи или о обезбеђењу самог терета. Битно је и напоменути полагање матурског испита, где је у фокусу практичан рад и где полагање траје два дана. Први дан полажу Ц категорију, то јест вожњу теретних возила, а полагање овог дела јесте услов за полагање другог дела испита који се састоји делом од теорије и делом од праксе. Тај теоријски део има одређено време где ученик мора да израчуна трошкове целокупног транспорта. Након тога се прелази на полигон где се у стварним условима терет припрема за транспорт и где сваки ученик има различити терет као задатак“.

Када је реч о смеру прехрамбени техничар, настава се одвија у правцу стицања практичних знања које ће ученике припремити за даљи рад након средњошколског периода. О искуству са дуалним образовањем, али и о скорашњим успесима овог смера ближе нас је упознала професорка Мирјана Барзут:

„Прво бих желела да нагласим да смо остварили успех и да је наша ученица освојила четврто место на Републичком такмичењу у Пожаревцу. Пласман је могао да буде и виши, али је конкуренција била велика, тако да смо ми ипак презадовољни овим пласманом. Када је дуално образовање у питању, морам да кажем да нас је стопирала читава ова ситуација са корона вирусом, међутим очекујемо да овај пројекат у септембру буде настављен по нормалном распореду. Имамо веома коректну сарадњу са „Јафом“ и сматрам да ће тако и остати када се дуално образовање настави по редовном режиму рада. Оно што је новина јесте то да ће наши ђаци много више времена проводити у самом погону, где ће се директно упознати са процесом рада и тиме стицати неопходна знања у својој струци“.

Имајући у виду чињеницу да се, полако али сигурно, ближи период полагања пријемних и матурских испита, не сме се заобићи чињеница да је избор средње школе, као и завршетак исте, веома битан животни избор и задатак. Када се узме у обзир све виђено у овој школи, стиче се утисак да максималан рад и уложен труд не могу да остану без резултата када је будућа квалитетна и теоријским и практичним знањем поткована радна снага у питању.