Угледни час – Исхрана људи

Подручје рада: Пољопривреда, производња и прерада хране
3. новембар 2016.
Вече просветних радника
11. новембар 2016.
Подручје рада: Пољопривреда, производња и прерада хране
3. новембар 2016.
Вече просветних радника
11. новембар 2016.

Угледни час – Исхрана људи

Још један у низу успешно реализованих угледних часова одржала је наставник стручних предмета прехрамбне струке Иванишевић Љиљана, 08.11.2016. године из предмета –  Исхрана људи. Модул овог угледног часа био је – Хранљиве материје са модуларном јединицом – Подела и врсте намирница животињског порекла. Одржан је у току четвртог часа у одељењу
I -1,2, а као гост часа била је присутна Барзут Мирјана – наставник стручних предмета прехрамбене струке.

У уводном мотивационом делу часа предметни наставник је изразила изузетно задовољство досадашњим радом ученика, њиховим ставовима о значају познавања животних намирница и хранљивих материја којим су богате са аспекта исхране људи са циљем да се здраво и правилно хране, да су физички активни и да на тај начин очувају своје здравље.

Изузетно занимљиво питање у мотивационом делу часа им је било: Да би се скувало једно гушчије јаје, потребно је најмање 20 минута. Колико је најмање минута потребно да се скувају три гушчија јаја? – одговор је био промишљен и тачан: 20 минута јер се кувају заједно.

У заједнички рад су ученике увеле ученице – сараднице наставника Милица Радовановић и Кристина Саболчки које су презентовале паное о месу и производим од меса, као и млеку и производима од млека, које су израдиле и окачиле на пано таблу. Презентацоја је била веома квалитетна и још боље представљена!

s6300677

На основу одговора на занимљива питања и упућивања на приказе на паноима, сликама, проспектима, посматрања узорака намирница животињског порекла ученици су тачно именовали, описивали и наводили групе намирница животињског порекла.

s6300683

s6300682

Ученички рад био је групни. Груписани су према знањима и интересовањима за намирнице животињског порекла при чему се водило рачуна о међусобним другарским афинитетима. Називи група били су инспиративни за ученике – “ Домаћа сланиница ”,

“ Домаће млеко “. Групе су добиле упутства за рад и коверте са истраживачким питањима.

Атмосфера у групама је била радна. Ученици су били мотивисани и показали стремност да сарађују.

s6300672

s6300673

Наставница је надгледала рад група, била им подршка, усмеравала на проналажење тражених истраживачких питања. Изузетно је била задовољна високим степеном сарадње унутар групе и добром организованошћу.

Обе групе су успешно презентовале урађене задатке који су пред њих постављени и изнеле своје закључке, а задржавали су се на најзначајнијим појединостима.

Представници група су слободно износили своје идеје и одговарали на питања без страха да ли су у нечему погрешили. Најзанимљивији део био је рецитовање песама, које су биле саставни део задатка. После презентације сваке групе уследила је и дебата у коју су се укључивали чланови супротне групе, наставник гост, предметни наставник.

Рад групу “ Домаће млеко “ презентовали су ученици: Милица Радовановић и Дејан Петрић.

s6300691

Рад групу “ Домаћа сланиница “ презентовали су ученици: Кристина Саболчки и Душан Мозер.

s6300688

У завршном делу часа уследили су: разговор – утисци ученика, похваљивање и награђивање ученика.

Закључци:

-Најзначајније намирнице животињског порекла које се морају наћи у исхрани људи су: месо и призводи од меса, млеко и производи оод млека, јаја, масти животињског порекла
-Ове намирнице су смешетене на трећем нивоу у пирамиди исхране
-Савршен су извор протеина, а поред њих садрже и масти, витамине, минерале, воду неопходне за раст и развој човека.
-Актуелна је у новије време стална пропаганда против конзумирања меса, што сматрају да није у реду.
-На листи производа које воле и сматрају да су здравији: млеко, јогурт, павлака, кајмак, сланина, бело пилеће месо…
-На листи производа које не воле и сматрају да су мање квалитетни:салама, виршле, паштете…
-Сматрају да су индустријски производи од меса и млека мање кавлитетни јер у себи имају адитиве, осим органских производа и да је здравије конзумирати домаће производе из кућне радиности и то поготово они који потичу из чистијих средина.
-Конзумирају их у свим оброцима током дана у одговарајућим количинама
-Користе их да направе разне оброке, а истакли су да виле од млека да праве палачинке, од јаја колаче бисквитне са воћем, бело месо и рибу са роштиља…

Пред крај часа ученици су замољени да попуне евалуационе листиће. Поделу, као и прикупљање попуњених листића обавиле су ученице – сараднице.

s6300694