Сусрет са групом ученика осмог разреда ОШ „Вук Караџић“

Међународни дан борбе против вршњачког насиља
5. март 2024.
Посета Сајму образовања „ПУТОКАЗИ“
21. март 2024.
Међународни дан борбе против вршњачког насиља
5. март 2024.
Посета Сајму образовања „ПУТОКАЗИ“
21. март 2024.

Сусрет са групом ученика осмог разреда ОШ „Вук Караџић“

Лабораторија за прехрамбену биотехнологију

Предвођена наставницом хемије, Татјаном Миладиновић, посетила нас је група ученика осмог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Црвенке. Домаћини су им били наставници стручних предмета из области прехрамбених технологија, Мира Ћато и Ива Жарковић, наставник математике Бранко Лучић, и гости-домаћини, што нам је посебно драго, некадашњи ученици наше школе, ђаци генерације, Јована Мјеримачка и Наташа Мјеримачка, а на даљину нам се, путем Viber-линка обратила наш најмлађи ђак генерације Анђела Маравић.

У новоформираном кабинету-лабораторији за наставу стручних предмета из области прехрамбених биотехнологија, ученици осмог разреда су имали прилику да чују занимљива излагања својих домаћина. Различите теме излагања повезивала је једна заједничка нит – школовање у средњој школи у месту у којем живим и могућности које су ми на располагању када се то школовање заврши. Реални примери, представљени од стране наших некадашњих ученика који си тим путем прошли и остварили веома запажене резултате.

Повод за овакав сусрет је, поред разговора о средњошколском образовању уопште и избору занимања или наредних праваца образовања и учења, био и представљање новог образовног профила, прехрамбено-биотехнолошки техничар.

Веома јасно су представљени појмови мултидисциплинарног приступа образовању, практичном раду и обуци, и дуалног образовања као интеграције теорије и праксе. Претходну реченицу најупечатљивије илуструје наслов излагања/презентације Јоване Мјеримачке – „Средња стручна школа – основ за развој каријере“, након чега је уследило веома садржајно излагање на тему избора средње школе, одабира факултета и начина размишљања и реализације корака развоја својих професионалних и академских способности након дипломирања. Да би представљање интегрисаности теорије и праксе било потпуно, а полазило од школовања у Средњој стручној школи, потрудила се Наташа Мјеримачка, кратким али веома једноставним и упечатљивим излагањем о свом путу школовања и професионалног ангажмана након дипломирања на одсеку/департману за гастрономију. Разноврсност избора даљег школовања и професионалног ангажмана некадашњих ђака Средње стручне школе, обогатила је Анђела Маравић информацијом да студира на Шумарском факултету, одсеку технологије дрвета.

Надамо се да је гостима из ОШ „Вук Караџић“ био занимљив описани садржај и да ће се тим темама бавити у разговорима са својим друговима и другарицама у периоду до краја текуће школске године. Такође се надамо да смо им пружили информације које ће им бити корисне приликом избора средње школе у којој ће наставити своје школовање.

Још једном се најтоплије захваљујемо Јовани, Наташи и Анђели на труду и ангажману поводом реализације овог сусрета.